Dl-Dv de 9 a 20h i Ds de 10:30a 13:30
ca

Amos i mascotes també comparteixen alguns dels mals hàbits que incideixen en l'obesitat

2018-11-14

Aquesta mal costum dels propietaris, unida a la falta d'exercici físic, provoca que el 40% dels gossos i gats pateixin sobrepès en els països centreeuropeus, segons un recent estudi de la Universitat de Leipzig, a l'est d'Alemanya. Aquesta xifra és molt similar a l'espanyola, segons els experts consultats.

Prop de la meitat de les consultes a les clíniques veterinàries estan relacionades amb problemes de sobrepès o obesitat. "Cada vegada rebem més visites d'aquest tipus i el que més crida l'atenció és que en molts casos les mascotes obeses tenen amos també obesos. De fet, l'índex d'obesitat en humans és semblant al de les mascotes", assenyala Maria Pifarré, assessora del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya.

El problema, des del punt de vista de Pifarré, és que "estem extrapolant les nostres costums i hàbits a les mascotes". De la mateixa opinió es mostra Alfredo Fernández, assessor del Consell General de Veterinaris: "Les mascotes acaben compartint la forma de vida de les persones amb les que viuen". Això inclou una vida sedentària i una alimentació inadequada.


El 40% dels gossos i gats pateixen sobrepès a causa d'una mala alimentació i de la manca d'exercici


Quines conseqüències tenen el sobrepès i l'obesitat en gossos i gats?
Aquestes són molt similars a les dels humans. "Problemes del cor, respiratoris, sobrecàrrega de les articulacions que pot portar a patir artrosi, diabetis, hipotiroïdisme o alteracions renals o al fetge", enumera Fernández. "Moltes d'aquestes complicacions, al seu torn, limiten el moviment de l'animal el que agreuja encara més el problema, creant un cercle viciós", adverteix l'expert.

Una altra mala notícia és que l'obesitat i el sobrepès redueixen l'esperança de vidade de les mascotes fins a un 20%, el que pot suposar un parell d'anys menys de vida en comparació amb un gos o gat sa.

Què fer en cas de sobrepès o obesitat?
Cada gos o gat és un món, en funció de la seva raça, sexe, edat, si l'animal està castrat o esterilitzat ... En aquest sentit, "és important que el veterinari ens digui quin és el pes ideal de la nostra mascota", explica l'assessor del Consell General de Veterinaris. Es considera que un animal pesa més del compte quan excedeix en almenys un 20% el seu pes ideal. Un mètode casolà és comprovar si som capaços de palpar les costelles i la columna vertebral del gos o gat. També s'ha d'observar amb claredat la forma de la cintura entre el tòrax i el maluc.

En cas de diagnòstic de sobrepès o obesitat, el primer pas és "que l'amo es mentalitzi de que el seu animal pesa més del compte", afirma l'assessora del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya. "Una vegada vaig perdre a un client perquè no volia veure que el seu pes patia obesitat gairebé mòrbida!", Explica Pifarré. El següent pas és "treballar colze a colze amb el nostre veterinari de confiança", afegeix l'experta.

Les mesures per combatre l'excés de pes són "identificar quins són l'alimentació i l'exercici físic més adequats per a la mascota", explica Fernández. L'expert també adverteix de la necessitat de "acudir com a mínim un cop l'any al veterinari per realitzar una revisió i comprovar que no hi hagi cap trastorn patològic".

Aquesta mal costum dels propietaris, unida a la falta d'exercici físic, provoca que el 40% dels gossos i gats pateixin sobrepès en els països centreeuropeus.


Vine a veure'ns o truca'ns al telèfon 93 460 17 29.