Dl-Dv de 9 a 20h i Ds de 10:30a 13:30
ca

El meu primer gatet

2019-05-19

Hi ha moltes coses que hem de tenir en compte abans d'adoptar un gatet, i més encara si mai hem conviscut amb un. El primer que hem de comprendre és que estem davant d'un gat: no és un gos petit, ni és una joguina, i cal entendre'l i tractar-lo com a tal.

Com tot animal de companyia, requereix molta atenció, cures i manteniment, la qual cosa implica temps (per alimentar-lo, portar-lo al veterinari, pentinar, jugar amb ell, etc.), de manera que tots els membres de la família han d'estar d'acord en seva adopció perquè sigui considerat, realment, un més a casa.

Si es tracta d'un gatet gaudirem d'aquesta etapa meravellosa de la seva vida però tindrem davant nostre la responsabilitat de la seva educació, una cosa molt important per a la nostra convivència futura, i la seva salut.


No obstant això, adoptar un gat adult, tot i perdre'ns aquests divertits primers mesos de la seva vida, també té els seus avantatges, ja que no són tan inquiets com els petits i solen venir amb les coses bàsiques apreses, si han conviscut a casa amb un altre propietari, tot i que també haurem de educar-lo als costums de la seva nova llar. D'altra banda: ¡molts d'ells també necessiten una oportunitat perquè els tornin a voler!.

PREPARANT L'ARRIBADA

Abans de portar el gatet a casa, hem d'adquirir certes coses bàsiques:

Una caixa perquè faci les seves necessitats: Hi ha múltiples models de caixes; grans, mitjanes, obertes, cobertes, etc. L'ideal és que sigui prou gran com perquè entri còmodament. Les caixes que són tancades tenen una porta per la qual entra el gat, eviten que es surti la sorra de la caixa i controlen més les olors, encara que el gat ha de acostumar-se a la porta, no tots l'accepten.

Sorres absorbents: Al mercat hi ha diversos tipus de sorres per a gats. Les millors solen ser les aglomerants, a força de bentonita, que forma terrossos o concrecions compactes quan es mulla, de manera que les dejeccions líquides poden ser retirades còmodament diàriament amb una paleta, mantenint sempre la resta de la sorra neta.

Rascador: És un element bàsic per a un gat. Si se l'educa des de petit, serà el seu lloc preferit per afilar les ungles i el mantindrà allunyat dels nostres sofàs, gaudint tots d'una convivència més feliç.

Juguines: Hi ha multitud de models de joguines per a gats, des dels simples ratolins o ninots fins als més sofisticats plomalls o canyes. Hem de saber que mai farem servir les nostres mans per jugar amb un gat, ja que aquest ha d'aprendre que les mans són per acariciar i no per jugar. amb el que evitarem que una conducta que ens pot resultar graciosa quan són petits (afectuosos mossegadetes) es converteixi en un veritable problema quan són adults, i mosseguin o esgarrapin sense mesura amb les seves dents i ungles de gat adult.

Pinta: Raspallar al nostre gat no sempre és fàcil. Cal acostumar-los des de petits al fet que és un moment de plaer, tant per a nosaltres com per a ell, en cap cas ha de ser una lluita. Cal raspallar el pelatge a contrapèl i amb suavitat per eliminar els pèls morts. En els gats de pèl curt, raspallar un cop a la setmana és suficient, però en els de pèl llarg o semillarg, la freqüència ha de ser més gran, fins i tot diàriament en època de muda.

Aliment: L'alimentació del nostre gat és fonamental. Cal tenir en compte que un gat no ha de menjar el mateix aliment durant tota la seva vida. Cal tenir en compte que sempre compensa proporcionar al nostre gat un producte de gamma alta, que es pot comprar fàcilment en botigues especialitzades o en el nostre veterinari habitual.

Una menjadora: Els gats prefereixen les menjadores de porcellana o de vidre als de plàstic, perquè els segons es poden impregnar d'olors, cosa que detesta qualsevol gat. Si el gat no té sobrepès el més convenient és deixar-li l'aliment a la seva lliure disposició, ja que ell sabrà autoregular la seva ingesta al llarg del dia.

Un o diversos abeuradors: Igual que passa amb la menjadora, al gat no li agraden els recipients de plàstic. És recomanable posar, almenys, dos abeuradors en diferents parts de la casa, per evitar que mai li falti l'aigua, una cosa fonamental per a la seva supervivència.

Llit: Encara que, a diferència del gos, el nostre gat no utilitzarà aquest bonic llit que comprem per a ell, cap propietari es resisteix a fer-se amb aquest complement, per si algun dia vol fer-nos feliços i fer una migdiada en ell, deixant, per un moment, el seu sofà, el seu (el nostra) llit, l'armari o aquest lloc inversemblant on acostuma a dormir.

Trasportín: Un element imprescindible que s'utilitza per traslladar al gat quan hem de sortir de casa amb ell, anar de vacances o portar-lo al veterinari. La nostra recomanació és que siguin rígids i ben ventilats, i d'una mida adaptat a la talla del gat.

Una vegada que tinguem preparat l'equipament bàsic i que coneguem les pautes a seguir per aconseguir un gat ben educat, només ens queda donar la benvinguda al nostre nou amic, que serà un company incondicional durant tota la seva vida.