Dl-Dv de 9 a 20h i Ds de 10:30a 13:30
ca

Filaria: Què és i com prevenir-la?

2019-07-05

La filariasis és una malaltia parasitària produïda per el cuc de la filaria (Dirofilaria immitis). La complicació d'aquesta afecció és que les formes adultes d'aquest paràsit s'instal·len al ventricle dret del cor, per la qual cosa poden provocar danys considerables i fins i tot la mort. Per això, el millor és seguir les mesures adequades de prevenció i, així, evitar la infestació.

La filariosi canina

Com dèiem, és important saber que la filaria s'instal·larà en el cor del nostre gos i que, a més, es transmet per picades de mosquits. La filaria en gossos pot donar-se a tot el món, encara que amb diferents taxes de contagi, i es veuen afectats més els gossos que viuen en l'exterior.

El gos s'infesta quan un mosquit li pica, portant en la seva boca larves infestes de filaria que s'introdueixen en el seu cos en aquest moment. Les larves són capaces d'excavar en la pell i van sofrint diferents modificacions fins a arribar a la maduresa. Poden ser aturades amb diversos fàrmacs, en funció de la fase vital en la qual es trobin.
Els cucs immadurs arriben al torrent sanguini i viatgen fins a acabar en una de les cavitats del cor, el ventricle dret, i les artèries pulmonars, on prossegueixen la seva maduració.
Com veiem, la filariosi en gossos pot tenir greus conseqüències, d'aquí la importància d'incidir en la seva prevenció.

Símptomes de la filariosi canina

Les manifestacions clíniques de la filaria en gossos dependran del nombre de cucs que estiguin produint la infestació, així com de la grandària del gos. Es necessita un número mínim de filarias perquè sigui visible la simptomatologia. Amb pocs exemplars, el gos romandrà sense símptomes.
Alguns dels símptomes de la filaria en gossos són:

  • Cansament
  • Mancada de predisposició a l'hora de realitzar activitat física
  • Aprimament
  • Tos
  • Respiració accelerada
  • Desmais, especialment davant l'exercici
  • Els gossos amb afectació hepàtica o pulmonar poden sofrir un col·lapse i la mort

Diagnòstic de la filariasis canina

Si un gos presenta algun d'aquests símptomes i es troba en una zona on la filariasis és comuna, aquesta ha d'entrar en el diagnòstic diferencial. És imprescindible acudir al nostre veterinari, qui podrà detectar la presència de filarias en la sang utilitzant diversos mètodes.

Mesures prevenció de la filariasis en gossos.

En el mercat hi ha diversos productes que es poden utilitzar per a aquesta fi. Solen ser d'aplicació mensual o trimestral, depenent de la zona de risc. Recomanem la seva utilització regular durant tota la vida de l'animal.
No oblidis desparasitar externa i internament a les teves mascotes.

En el Centre Veterinari Europa et recomanem la vacuna "Guardian SR"

Aquesta vacuna prevé el temut cuc del cor (filariosi canina) durant tot un any. És important vacunar als gossos perquè no contreguin aquesta malaltia. La utilització de Guardian® SR Injectable per a la prevenció de la dirofilariosis només ha de realitzar-se en gossos negatius a la presència d'infestació per dirofilarias, per això, la primera vegada que portis al teu gos a vacunar, hem de realitzar un test que ens ajudarà a detectar si l'animal té o no la malaltia.

Vine a veure'ns al nostre centre veterinari de Badalona o truca'ns al telèfon 934.601 729. T'assessorarem.